Què pot fer un periodista per a una marca (petita o gran)

Les marques estan començant a fer la competència als mitjans de comunicació. La facilitat d’accés als mitjans socials ha provocat que moltes empreses s’hagin decantat per explicar les seves pròpies històries abans d’esperar a que ho facin els mitjans tradicionals. Aquesta ja és una realitat en moltes grans marques, però també s’està convertint en una tendència per les empreses més petites.

 

Periodistes de marca

La feina d’un periodista és buscar temes d’interès públic i convertir-los en notícies o reportatges. El periodista investiga, contrasta, resumeix i informa. Persegueix la veritat, fa reflexionar i fomenta l’esperit crític. I ho fa pensant en el públic que consumirà aquesta informació. Perquè li desperta interès, l’entreté o el forma.

 

I, igual que ho fan diaris i revistes, ho poden fer pàgines web o blogs. No es tracta de crear un mitjà que vengui, sino que parli, que expliqui, que informi. Que interessi, en definitiva. Perquè el lector serà qui decidirà si s’hi queda o marxa. El BBVA acaba de llançar el seu portal d’informació econòmica, que ja comença a ser competència dels diaris econòmics. I Coca-Cola ja fa temps que va substituïr la seva pàgina web per una mena de pàgina de tendències.  No totes les marques tenen ocasió de construïr mitjans tan potents amb històries noves cada dia, però totes sí que poden adaptar aquesta manera de treballar a la seva pròpia naturalesa.

 

Com fer periodisme de marca?

Des de sempre, els mitjans de comunicació han tingut formats diferents. Generalment els associem als mitjans generalistes, però els mitjans locals i la premsa especialitzada també tenen el seu públic. Per no parlar de revistes de tota mena. Es tracta, doncs, d’aprofitar aquestes tendències i portar-les al terreny que cada marca vulgui explorar.

 

 1. Temàtica: té a veure més amb valors que amb sectors específics. Es tracta de connectar amb el públic i fer-ho pensant en els arguments que s’associaran a la marca. Aquesta és una decisió estratègica que marcarà molt la projecció del mitjà: en el cas de la Coca-Cola, no parlen de begudes, sino d’un estil de vida.
 2. Format: un mitjà de marca pot substituïr perfectament una pàgina web, o ser-ne complementari. Es pot fer com una revista o un canal de televisió, amb vídeos. O una barreja de tot plegat. Precisament una de les virtuds d’internet i les eines que ofereix és que els formats semblen no tenir límits
 3. Públic: persones joves, professionals de l’educació, amants dels esports o grups d’amigues. Tenir el públic en ment farà fàcil tota la resta.
 4. Enfoc i tractament: reportatges en profunditat, històries personals, dades interessants o informació d’actualitat.
 5. Periodicitat: estaria molt bé poder publicar novetats cada dia, però tampoc no passa res si és cada mes. L’important és que sigui una periodicitat constant i que el públic ho sàpiga.
 6. Fonts d’informació: igual que als mitjans de comunicació hi ha notícies d’agència, un mitjà de marca pot nodrir-se de múltiples fonts que ofereixin una visió completa i profunda de la temàtica que tracti. Començant per la producció pròpia, però sense tancar-se a altres orígens. Precisament la varietat de fonts és la que garanteix el prestigi de cara als lectors.
 7. Professionals: per elaborar un bon producte cal comptar amb bons professionals. El periodista investiga, contrasta, resumeix i informa. Sap trobar l’enfoc correcte per a cada situació i, el que és més important, ho farà ràpid i bé. És el professional que arrodoneix el producte i el serveix al lector de manera eficaç i -sobretot- amena.

Quan parlem d’imatge de marca l’important és tenir una estratègia. Després, el pressupost ja s’adapta a les necessitats de cada cas

Què aporta tenir un mitjà de comunicació propi?

De fet, qualsevol negoci pot adaptar el seu discurs i transmetre’l a través d’un mitjà de comunicació. No és tant qüestió de pressupost com d’estratègia. El pressupost s’adapta, però l’estratègia ha de ser-hi. El mijà de comunicació propi aporta:

 

 1. Factor d’atracció: atrau visitants que, en conseqüència, coneixeran la marca
 2. Presència contínua: no cal fer anuncis que avui hi són i demà no. Les notícies i els reportatges seran sempre allà, generant visites, encara que faci 3 anys que estan escrits. El pressupost inicial, doncs, s’estira i s’estira com més interessa el contingut.  
 3. Posicionament: la marca ocupa un nínxol del mercat i se sitúa com a experta front a la competència.
 4. El mitjà no ven directament, però col·loca la marca en la ment del possible comprador. I allà és queda fins que sorgeix la necessitat.

 

Segur que hi ha altres bons exemples de periodisme de marca que es poden adaptar a cada necessitat. Si els coneixes, deixa els teus comentaris aquí a sota. I si vols saber com podries crear el teu propi mitjà, contacta’ns.

By |2017-01-16T11:35:57+00:00maig 10th, 2016|Periodisme de marca, Sense categoria|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment